Poznań obfituje w najróżniejszego rodzaju knajpy specjalizujące się w kuchni z wielu zakątków świata. Począwszy od kuchni azjatyckiej, indyjskiej, hiszpańskiej, francuskiej, po amerykańską. Wybór jest naprawdę ogromny. Jednak i tak dla wiele osób, wybierając się na obiad, stawia na prostotę i sprawdzone danie w postaci burgera. No właśnie sprawdzone… dlatego polecamy listę 12 miejsc, gdzie naszym zdaniem, można zjeść najlepsze burgery w Poznaniu.
Najważniejsze sekcje:
1. Święta krowa
2. Fat Bob Burger
3. Big Mik
4. Gołe baby
5. Krowi Placek
6. Ministerstwo Browaru
7. Burger House
8. Pastwisko
9. Ułan Browar
10. Mixtura
11. Rusztowanie Grill & Bistro
12. Food Patrol
Święta krowa – ul. Kwiatowa 1
Jest to jedna z najstarszych burgerownii na mapie Poznania. Można w niej zjeść burgery o sześciu różnych smakach ze stałego menu: krowę z boczkiem, krowę z kozą (czyt. kozim serem,), krowę z Włoch, krowę z chilli i montezumę. Ten ostatni jest dość egzotyczny, bo zawiera m.in. nachosy, mango i pikantną papryczkę habanero. Na pewno zasmakują się w nim miłośnicy hiszpańskiej kuchni. Wszystkie burgery można zamówić w wersji mini.
Każdy z burgerów podanych w karcie menu zawiera mięso, które można zamienić na inny, wegetariański składnik. Stałej oferty dla wegetarian niestety nie ma. Za to, dla prawdziwych mięsożerców stworzono dodatkową opcję “Byczka”, czyli burgera z podwójną porcją mięsa, sera i boczku.
Co miesiąc knajpa oferuje dodatkowego “burgera miesiąca”, którego można zjeść tylko w tym wyznaczonym okresie. Osoby chcące spróbować wszystkich propozycji “Świętej Krowy” mają więc spore wyzwanie. Zaletą serwowanych tu burgerów jest z pewnością wysokiej jakości mięso.
Ceny burgerów zaczynają się już od 17 zł. Najdroższa pozycja (Montezuma), bez dodatków, kosztuje 23 zł. Knajpa serwuje też zestawy, dzięki czemu burgera z napojem i frytkami (lub nachosami) kupimy już za 29 zł.
Brgery w Świętej można zamówić na wynos, także w wersji cateringowej, kiedy istnieje potrzeba zamówienia jedzenia dla większej ilości osób.
Świętą krowę odwiedzić można w centrum na ul. Kwiatowej 1.
??? Fat Bob Burger– Kramarska 21 ???
Ta zlokalizowana w centrum miasta burgerownia często nazywana jest najlepszą w Poznaniu. O jej prestiżu może świadczyć chociażby prawie 2 500 opinii w Google i wysoka średnia ocen 4,7.
Fat Bob Burger oferuje 9 burgerów w następujących wariantach smakowych: Klasyk, Ser, Ostry, Pork, Krowa, Żebro, Grzyb, Włoch, Orzech. To chyba jedyne miejsce w Poznaniu w którym można skosztować burgera z chrupiącymi żeberkami, czy pieczonym grzybem. Oprócz stałego menu, serwowane są również burgery sezonowe.
Podobnie jak w świętej Krowie i tutaj każda wariacja smakowa zawiera mięso. Ale tylko niektóre z burgerów można zjeść w wersji wege. Wynika to z tego, że cypryjski ser halloumi, którym zastępowane jest mięso, nie pasuje do wszystkich kompozycji.
To, co odróżnia Fat Boba od innych burgerowni to z pewnością, wyśmienitej jakości produkty, które wyrabiane są na miejscu (m.in. sosy, mięso i bułki) oraz pięciostopniowa skala wysmażenia mięsa! Dzięki temu, smak serwowanych w Bobie burgerów jest naprawdę niepowtarzalny.
Oryginalne są też połączenia składników. Przykładowo, w klasyku znajdziemy 2 rodzaje serów, pikle, sos burgerowy, czy boczek w cieście.
Ceny burgerów wahają się między 18-23 zł. Zestaw składający się z głównego dania, frytek i surówki Coleslaw możemy dostać tu już od 24 zł.
To miejsce warto odwiedzić również ze względu na niepowtarzalny wystrój miejsca i tak samo nieszablonowy sposób podawania dań.
Fat Bob Burger mieści się tuż obok Starego Rynku na ul. Kramarskiej 21.
Big Mik – Głogowska 59
To jedyna burgerownia na Górczynie oraz jedyna w której spotkać można za ladą twarz marki, MIKołaja.
W menu Big Mika widnieje aż 10 pozycji: Mr Burger, Sir Burger, Hot Mexico, Spring Burger, Fit Burger, Chimi Burger, Burg Egg, Vege Burger, Mini burger oraz brandowy Big Mik.
Najoryginalniejsze z nich to Mexico zawierający m.in. nachosy, czerwoną fasolę i sos tzatziki oraz Big Mik, którego skład oprócz wołowiny, zawiera również ser lazur, boczek,smażoną cebulkę z pieczarkami, sałatę, pomidor, ogórka konserwowego oraz sos BBQ.
Smak mikowych burgerów jest charakterystyczny dzięki cienkiej i dobrze przypieczonej bułce. Mała ilość ciasta powoduje, że smak mięsa i innych dodatków jest jeszcze bardziej wyczuwalny. Kolejną zaletą burgerów Big Mika jest duża porcja sosów.
Ceny w Big Miku wahają się od 15 do 23 zł. Knajpa jest dość spora, można zjeść również przy stolikach na zewnątrz lokalu. Poza burgerami Bik Mig serwuje również inne dania, m.in. kebaby i tortille.
Lokal znajduje się na ul. Głogowskiej 59.
Gołe baby – Wrocławska 17
To najdłużej czynna burgerownia w Poznaniu, z pewnością sprawdzi się po weekendowej imprezie – w piątek i sobotę można zjeść tam burgera nawet o 4:00!
W menu Gołych Bab znajdziemy 8 burgerów o bardzo oryginalnych nazwach (m.in. Janusza, Serowego Maseracza, Tego z Jajkiem) w tym 2 z wieprzowiną – Świniowy Maseracz i Świniowy Dżordż. Osobom lubiącym próbować nowych smaków szczególnie polecamy Serowego Maseracha zawierającego aż 3 rodzaje serów! Jest to bodajże najbardziej serowy burger w Poznaniu. Udając się do Gołych Bab, trudno nie skusić się na firmowego, imiennego burgera z chedarem, karmelizowaną cebulą, roszponką, zielonym ogórkiem oraz z dwoma sosami – śliwkowo-musztardowym i BBQ-Musztardowym.
W burgerowni oprócz firmowego produktu serwowane są dość specyficzne frytki z dodatkami w postaci szarpanej wieprzowiny lub grillowanych warzyw.
Ceny w Gołych Babach są dość niskie. Za El Classico zapłacimy już 13 zł. Najdroższa pozycja kosztuje natomiast 21 zł.
Siedziba lokalu znajduje się w samym centrum, na ul. Wrocławskiej 17.
Krowi Placek – Szamarzewskiego 16
Kolejny lokal o kontrowersyjnej nazwie ma do zaoferowania 8 dość sporych rozmiarów burgerów.
Firmowy Krowi Placek zawiera wołowinę, rukolę, boczek, chedar, cebulę, pomidor, ogórek i sos BBQ. Najbardziej oryginalne smaki to Placek z Pyrą, Placek z Gór oraz Placek na Talerzu. Jak nietrudno się domyślić, pierwszy zawiera placek ziemniaczany, dzięki czemu jest bardzo syty i może zaskoczyć nawet osoby, które podeszły do niego z pustym żołądkiem. Placek z Gór zaskakuje natomiast obecnością oscypka i kiełbasy krakowskiej serwowanych m.in. w towarzystwie sosu żurawinowo-chrzanowego. Ostatnia pozycja, Placek na Talerzu zawiera pesto, które też nie jest często spotykanym dodatkiem w burgerach.
Zaletą serwowanych tu burgerów jest możliwość zamówienia burgera w bułce bezglutenowej.
Użytkownicy najbardziej chwalą sobie tutejsze pieczywo i przede wszystkim, wysokiej jakości mięso.
Ceny Placków zaczynają się od 15 zł, a kończą na kwocie 21 zł.
Ministerstwo Browaru – Wroniecka 16 / Ratajczaka 34
Jak sama nazwa wskazuje, lokal specjalizuje się głównie w serwowaniu złocistego trunku jednak w żywieniowym menu dominują tu głównie burgery.
W menu znajduje się 8 pozycji, w tym jeden wege burger w którym mięso zastąpione zostało kotletem z czarnej komosy i czarnej fasoli.
Najoryginalniejsza z propozycji to Burger z paprykowym chutney, czyli gęstym sosem stosowanym w kuchnii indyjskiej, który jest uzupełnieniem dla kompozycji składającej się z chedara, nachosów, sosu BBQ, sałaty i rzecz jasna, wołowiny.
Zaskakujący może się również okazać Burger Guacamole – oprócz meksykańskiego sosu znajdziemy w nim m.in. nachosy i podwójny ser topiony oraz Burger Mango z bardzo, bardzo ostrym sosem.
Ceny Burgerów w Ministerstwie Browaru wahają się od 18 do 24 zł.
Burger House – Długa 11
Burger House to burgerownia w której można wybrać nie tylko stopień przygotowania wołowiny, ale również rodzaj mięsa. Tak więc do wyboru mamy: kark, antrykot i polędwicę.
Stałe menu Burger House składa się z 5 pozycji. Dodatkowy, szósty burger pojawia się wraz z odsłoną kolejnego sezonu.
Serwowane tutaj burgery są dość klasyczne, zwykle zawierają do 4 składników. Najbardziej wyróżniającą się pozycją jest “Jesse James” będący “wykwintnym połączeniem wołowiny i krewetek zatopionym w mieszance sałat i sosów”.
Wszystkie burgery serwowane są na glinianych podstawkach, co też jest dość specyficzne.
Ceny w domu burgerów są dość rozbieżne, zależne od rodzaju wybranego mięsa. Najtańszego burgera kupimy tu za 11 zł, a najdroższego za 36 zł.
Burgerownia ulokowana jest na ul. Długiej 11 (tuż obok. ul. Półwiejskiej).
Pastwisko – Jaroczyńskiego 22
Pastwisko to burgerownia, która istnieje na rynku już kilka dobrych lat, do zaoferowania ma aż 12 pozycji i możliwość wyboru 3 steków w jednym burgerze.
Do najbardziej niespotykanych pozycji należą Włoch, Pieczarkowy i Patan. Pierwszy zawiera wołowinę, rukolę, parmezan, suszone pomidory, szynkę parmeńską i oliwki. W ostatnim znajdziemy m.in. marynowaną wieprzowiną, wędzoną kiełbasą i grillowaną cebulę.
Ceny burgerów w Pastwisku lokują się w granicach 16-23 zł. Burgery serwowane są również na wynos.
Pastwisko mieści się na ul. Jaroczyńskiego 22 (Piątkowo).
Ułan Browar – Wyspiańskiego 26
Kolejnym miejscem w Poznaniu, gdzie można zjeść wysokiej klasy burgera jest Ułan Browar. Mimo, że knajpa nie specjalizuje się w przyrządzaniu burgerów, warto tu zajrzeć.
W menu znajdują się tylko 2 pozycje, ale w tym jedna wege, co jak pewnie zdążyliście zauważyć nie jest dość częste w poznańskich burgerowniach. Mięsny burger to połączenie chrupiącej cebulki, wołowiny, ogórka szwedzkiego, sosu chutney z czerwonej cebuli i modrej kapusty. Burger podawany jest razem z frytkami. Natomiast wegańska propozycja to kompilacja halloumi, ananasa, czerwonej cebuli, rukoli i sosu musztardowego. Oba burgery kosztują 26 zł.
Ułan Browar jest częścią niedawno powstałego kompleksu handlowo-gastronomicznego City Park, ulokowanego na Grunwaldzie na ul. Stanisława Wyspiańskiego 26.
Mixtura – Piekary 17
Inna poznańska knajpa oferująca wegańskie burgery to Mixtura. Z racji tego, że to w pełni wegetariańskie bistro, fani mięsnych burgerów nie mają tu czego szukać.
Mixtura oferuje 6 wege burgerów, w tym 2 sezonowe. Każda z propozycji oferuje inny zamiennik mięsa: kotlet jaglany, kotlet z buraka, plastry marynowanego tempehu (składnik ze sfermentowanych nasion, głównie soi), kotlet z soczewicy, kotlet z zielonego groszku, szpinaku i tofu.
Jeden z burgerów znajdujących się w menu to burger niespodzianka, czyli “dodatkowa propozycja inspirowana kuchniami świata oraz tym, co aktualnie jest najsmaczniejsze i dostępne na ryneczku”.
Ceny burgerów w Mixturze wahają się od 17 do 20 zł.
Lokal zlokalizowany jest na ul. Piekary 17 (w pasażu Apollo).
Rusztowanie Grill & Bistro – Małeckiego 22
To kolejna z knajp, która nie jest stricte burgerownią, ale ma do zaoferowania kilka smacznych i bardzo niespotykanych hamburgerów z zaprawą serową, która jest serwowana, nie wewnątrz, ale na powierzchni bułki. Ten dodatek serwowany jest w trzech pozycjach.
Poszukujących nowości burgerożerców powinien też zainteresować “Czarny Potwór”, czyli burger w czarnej bułce polanej zaprawą serową, z marynowaną rzepą, długo pieczonym szarpanym boczkiem w azjatyckich przyprawach, marynowaną czerwoną cebulą, dymką, oraz majonezem yuzu,
Serwowane tu burgery nie należą do najtańszych, ale serwowane są z dodatkami w postaci frytek, sałatki, grillowanych warzyw, ziemniaków i krążków cebulowych.
Ceny zaczynają się od 31 zł. Najdroższa opcja, czyli burger w czarnej bułce to koszt 41 zł.
Bistro mieści się na ul. Małeckiego 22 (okolice Rynku Łazarskiego).
Food Patrol – Piekary 1 / Park Handlowy Franowo
Grzechem byłoby nie wspomnieć o sieci food tracków Food Patrol.
Knajpa ma do zaoferowania 10 burgerów, z czego 2 najbardziej unikatowe PBJ i Pickle Rcik! dostępne są tylko w Jeżyckiej lokalizacji. Kwitesencją tego drugiego jest piklowana czerwona kapusta, w skład tajemniczego PBJ wchodzi natomiast grillowany banan, mięso, masło orzechowe i dżem wiśniowy.
Godny polecenia jest też Bullet z potrójnym grilowanym boczkiem, mięsem, sosem chedar, karmelizowaną cebulą, rukolą i sosem whisky-bbq.
Food Trucki zlokalizowane są w trzech miejscach: na Starym Mieście (ul. Piekary 1) Jeżycach (ul. Kościelna 38)i Franowie (Park Handlowy Franowo).
Pastwisko ma najlepsze Pastrami w miescie, polecam