Pierwszy raz samodzielnie przygotowujesz wigilię lub obiad z okazji Bożego Narodzenia i chcesz zaskoczyć gości tradycyjnymi wypiekami? A może nie wiesz, jakie desery powinny pojawić się na świątecznym stole? Każdy ma swoją listę ulubionych bożonarodzeniowych ciast. Jednak można wśród nich wyróżnić dwa klasyki, które powinny się pojawić co roku. Poznaj je!
Piernik — aromatyczny i wilgotny
Piernik to podstawy wypiek na Boże Narodzenie. W wielu domach gospodynie przygotowują ciasto już w listopadzie! Dzięki temu masa zdąży dojrzeć i nabrać niezwykłego aromatu. Jednak z powodzeniem można przygotować ten deser nieco później.
Składnik na szybki, świąteczny piernik
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 175 ml mleka,
- 40 g cukru,
- 75 g powideł śliwkowych,
- 8 g cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 50 g przyprawy do piernika,
- ¾ łyżeczki sody,
- do dekoracji: czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel.
Przygotowanie piernika
Włącz piekarnik na 180°C, tryb „góra-dół”. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Masło i miód rozpuść w rondelku. Ostudź i dodaj do nich powidła oraz mleko. Szybko wymieszaj. Do osobnego naczynia przesiej suche składniki. Wlej do nich wcześniej przygotowaną masę i jajka. Zmiksuj składniki na gładkie, ale lepkie ciasto.
Wlej masę do keksówki i wstaw do piekarnika na ok. 50-60 minut. Gotowe ciasto pozostaw na kilka minut w formie, a następnie przełóż na kratkę do wystygnięcia.
Czekoladę włóż do miski i rozpuść w mikrofali. Gdy będzie płynna i ciepła, wylej ją na wierzch ciasta i pozwól jej delikatnie spłynąć na boki.
Makowiec — soczysty i słodki
Jeśli interesują Cię oryginalne, ale nadal klasyczne przepisy na Boże Narodzenie, koniecznie poznaj recepturę na ten makowiec.
Składniki na świąteczny makowiec
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru pudru.
Masa makowa:
- 200 g maku,
- 50 g masła,
- 50 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 20 g mąki pszennej,
- 60 g kaszy manny,
- Opcjonalnie: 100 g rodzynek i orzechów.
Przygotowanie makowca
Wsyp mak do garnka i zalej go wrzątkiem. Odstaw na bok.
Przejdź do przygotowywania ciasta. Mąkę połącz z cukrem pudrem i dodaj masło. Siekaj kostkę tak długo, aż tłuszcz połączy się z suchymi składnikami. Dodaj jajko i zagnieć całość na gładką masę. Podziel ją na dwie części. Jedną zawiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na ok. kwadrans. Dzięki temu nie będzie się lepić podczas wałkowania.
Włącz piekarnik na 180°C. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Wyciągnij schłodzoną masę i rozwałkuj. Wyłóż ją na dno blaszki i umieść w piekarniku na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z pieca i odstaw do wystudzenia. Drugą porcję włóż do zamrażarki.
Wróć do maku. Sitko wyłóż gazą i wylej na nią wystudzone ziarenka. Odciśnij mak z wody i przesyp do miski. Oddziel żółtka od białek, a następnie dodaj do nich cukier i ubij na jajeczną puszystą masę. Gdy będzie miała kremową konsystencję, wsypuj do niej mak po łyżce, a następnie dodaj kawałki miękkiego masła oraz mąkę, kakao i, opcjonalnie, bakalie. Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw całość na bok.
Pozostałe białka ubij na sztywną, błyszczącą pianę. Dodaj ją do przygotowanej masy i delikatnie połącz wszystkie składniki.
Upieczone ciasto posyp połową porcji kaszy manny. Gotowe nadzienie wyłóż na spód i wyrównaj. Posyp całość resztą kaszy. Następnie wyciągnij z zamrażarki drugą połowę ciasta. Rozwałkuj je i połóż na makowej masie. Włóż foremkę do piekarnika na ok. 50 minut. Deser będzie gotowy, gdy jego wierzch się zarumieni na złoty kolor.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z pieca i wystudź. Przechowuj je w lodówce.
Te desery koniecznie goszczą na wielu świątecznych stołach. Niech zawitają również u Ciebie!